Hotline
0552 452 15 99

Terapiye Başlamadan Önce - Çocuklar İçin

!

Terapiye Başlamadan Önce Çocuklar İçin

• İlk görüşmede çocuğunuzun doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve sorularınızın cevaplanabilmesi sonraki sürecin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için önemlidir. İlk görüşme, çocuk ve aile ile tanışma, bilgi alma, çocuğun yaşına ve başvuru nedenine uygun olan test ve değerlendirmeleri yapma, gerekli durumlarda bir sonraki görüşmede yapılacak test ve envanterlere karar verme, terapi süreci hakkında bilgi verme aşamalarını içerir. Sağlıklı bir ilk görüşme seansı için sizin bizlere aşağıda belirtilen hususlarda yardımcı olmanızı dileriz.

İlk Görüşme İçin Çocuğuma Ne Söylemeliyim ?

• Çocuklar kendileriyle ilgili söylenenlere ya da yapılanlara karşı bizim düşündüğümüzden çok daha duyarlıdır. Bazen pek belli etmeseler de çocuklar kendisiyle ilgili bir sıkıntı olduğunu, siz söylemeden sezinleyebilir. Çünkü ilk görüşmede onları daha iyi tanımak için kendilerine doğrudan bazı sorular sorar ve hatta bazen tek başlarına bizimle görüşmelerini , yazı yazmalarını, verdiğimiz bir metni okumalarını, resim çizmelerini isteriz. Bu nedenle görüşmeyeden 1 gün önce çocuğunuza görüşmede neler yapacağınızı ve neden bu görüşmeyi yaptığınızı söylemeniz size olan güvenini tazeler ve görüşmede kendisini daha rahat hissetmesini sağlar.

Çocuğunuzun yaşına ve başvuru nedenine bağlı olarak şu şekilde açıklamalar yapabilirsiniz:

• Çocuğunuz 7 yaşından küçükse “doktor”, “terapist”, “uzman” gibi sözcükleri kullanmamanızı öneririz. Bu durum çocuklarda tıbbi bir müdahale olacağı endişesi yaratabilmektedir.

• Çocuğunuz ilkokula devam etmekte ise konuşmasında ne gibi sıkıntılar olduğunu anlatabilirsiniz. Örneğin; “Sena’cığım biliyorsun konuşurken bazı sesleri doğru çıkarmakta zorlanıyorsun. Bu konuyla ilgili sana yardımcı olabilecek bir abla ile görüşmeceğiz. Bu abla konuşmasında sıkıntısı olan çocuklara ve büyüklere bu sıkıntılarını aşmaları için yardımcı oluyor. Ona istediğin soruları çekinmeden sorabilirsin. O da sana bazı sorular soracak ve bu konuda bize yardım edecek.”

• Ya da “Batuhan’cığım, konuşurken zaman zaman takıldığın ve söylemek istediklerini rahatça anlatamadığın durumlar oluyor. Baban ve ben bu konuyla ilgili bir araştırma yaptık ve bize yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bir uzman ile görüşmeye karar verdik. Yarın seni bu uzmanla (terapistinizin ismini söyleyin) tanıştıracağız. Ona bu konuyla ilgili sormak istediğimiz soruları soracağız, o da bize bazı sorular soracak ve neler yapabileceğimizi konuşacağız.”